Orzech cedrowy jest tak na prawdę potocznie przyjęta nazwą dla tego produktu. Z punktu widzenia Biologii jest to nasiono, którymi w lasach Tajgi żywią się zwierzęta.
Średnia waga jednego orzeszka cedrowego wynosi 0,23-0,25 gramów. Orzechy o długości 9 mm są uważane za duże, 7-9 mm to średnie, natomiast 7 mm lub mniejsze są zaliczane do małych.
Jądra orzechów są bardzo smaczne i zawierają wiele przydatnych składników odżywczych, takich jak:
Dostarczane przez nas orzechy pochodzą z jednego, sprawdzonego zródła. Współpracujemy z gospodarstwem posiadającym 50 000 ha lasu na Syberii. Przez wiele lat w naturalnych warunach wyrasjtają w nim Sosny Cedrowe. Zbiory orzecha wahają sie w przedziale 300 - 350 ton rocznie.
Woda | 2,3g |
Białka | 13,7g |
Tłuszcze
|
68,4g 4,9g 18,7g 34,1g |
Węglowodany
|
13,1g 3,6g 1,4g |
Retinol (Vit. A ) | 1mcg |
- β- karoten | 17mcg |
Tiamina (B1) | 0,4mcg |
Ryboflawina (B2) | 0,2mg |
Niacyna (B3) | 4,4mg |
Kwas pantotenowy (B5) | 0,3mg |
Pirydoksyna (B6) | 0,1mg |
Folacyna (B9) | 34mcg |
Kwas askorbinowy (Vit. C) | 0,8mg |
Tokoferol (odm. Vit.E) | 9,3mg |
Witamina K | 53,9mcg |
Wapń | 16mg |
Żelazo | 5,5mg |
Magnez | 251mg |
Fosfor | 575mg |
Potas | 587mg |
Cynk | 6,4mg |